Alkohole

jak dobrać napoje do wigilijnych potraw

jak dobrać napoje do wigilijnych potraw
Informacja prasowa,08.12.2014 Winopedia, czyli jak dobrać wino do wigilijnych potraw Im bliżej Bożego Narodzenia, tym coraz częściej zaczynamy zastanawiać się nad świątecznym menu. Oprócz tradycyjnych

Informacja prasowa,08.12.2014

Winopedia, czyli jak dobrać wino do wigilijnych potraw

Im bliżej Bożego Narodzenia, tym coraz częściej zaczynamy zastanawiać się nad świątecznym menu. Oprócz tradycyjnych potraw w postaci pierogów, kapusty wigilijnej czy karpia, na polskich stołach coraz częściej króluje także wino. Mimo dużej popularności
i coraz większego zainteresowania, jakim ten trunek cieszy się w Polsce, wciąż jeszcze niewiele z nas wie, jak odpowiednio dobrać wino do potraw, szczególnie tych wigilijnych.

Wino stanowi świetne dopełnienie wszelkich dań i niewątpliwie wpływa na wzrost walorów smakowych podawanych posiłków. Warto wiedzieć jak je dobierać, aby móc w pełni cieszyć się jego smakiem przy wigilijnym stole. Inne wino powinno zostać podane do potraw zawierających rybę, a inne, do dań z czerwonym mięsem. Odpowiedni dobór i umiejętność podawania wina w sposób, którego nie powstydziłby się profesjonalny sommelier wymaga zastosowania kilku podstawowych zasadach związanych zarówno z jego wyborem, ale także odpowiednim podawaniem.

Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryby. Winem, które dobrze się z nią komponuje jest białe, najlepiej wytrawne. Karp, królujący na stołach tego dnia, najlepiej czuje się w towarzystwie win ze szczepu Chardonnay. Świąteczne wypieki, takie jak piernik, makowiec czy keks smakują najlepiej, kiedy w przerwie, popija się do nich wino z wyraźną słodyczą. Dobrze jest, kiedy jest ono nieznacznie słodsze od podawanego deseru. Najlepszym rodzajem będzie więc wino typu Late Harvest – słodkie, z późnego zbioru. Spożywane często drugiego dnia świąt kaczka czy wszelkiego rodzaju mięsa pieczone komponują się z winem czerwonym, np. Merlot. Bigos z kolei, idealnie komponuje się z winem Riesling ze względu na jego kwasowość i podobne cechy smaku w bigosie. Wędliny i świąteczne pieczenie, takie jak pasztet pasują z kolei do win delikatnych i subtelnych o lekkim smaku. Takich jak np. Chianti.

A to już wiesz?  Rezydencja Koktajlowa z finałem konkursu World Class

Dobierając wina do świątecznych potraw warto pamiętać, że powinny się one wzajemnie komponować, a ich smaki powinny się dopełniać. Najlepiej więc pasują do siebie wina i potrawy o zbliżonym ciężarze. Lekkie potrawy najlepiej komponują się z delikatnymi winami, a dania o wyrazistym charakterze z kolei idealnie pasować będą do win o mocnej budowie ? komentuje Andrzej Strzelczyk, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert firmy Żabka Polska.
Odpowiedni dobór wina to dopiero połowa sukcesu. Niezwykle istotna jest także temperatura podania wina. Wina białe i różowe powinny być schłodzone do temperatury około 8 ? 10 stopni Celsjusza. Wina czerwone z kolei powinny mieć nieco wyższą temperaturę, między 14-18 stopni.

Wbrew panującej opinii, kupno dobrego wina wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Najlepszym przykładem jest oferta starannie wyselekcjonowanych win, jakie oferowane są w sklepach Żabka i Freshmarket. Szeroki wybór win w sklepach obu sieci pozwoli na zakup trunków, które dopasować można do każdej okazji ? komentuje Andrzej Strzelczyk, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert firmy Żabka Polska.

————————————-
Firma Żabka Polska jest właścicielem największej w Polsce sieci sklepów typu convenience, prowadzonych pod markami Żabka i Freshmarket. W ciągu kilkunastu lat działalności na krajowym rynku, Spółka zdobyła pozycję lidera tego segmentu sprzedaży. Sieci sklepów Żabka i Freshmarket to nowoczesna koncepcja handlu detalicznego, która ma na celu zapewnienie klientom wygody w dokonywaniu zakupów. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów w sklepach Żabka i Freshmarket oferowane są najlepsze produkty w konkurencyjnych cenach oraz szeroki wachlarz usług dodatkowych. Więcej informacji o sklepach Żabka oraz Freshmarket na: www.zabka.pl; www.freshmarket.pl.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy