Kuchnia

Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym

Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym 23.03.2017 Zmęczeni długą zimą i niedoborem słońca, z utęsknieniem wyczekujemy wiosny, która poza piękną

Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
23.03.2017

Zmęczeni długą zimą i niedoborem słońca, z utęsknieniem wyczekujemy wiosny, która poza piękną pogodą przynosi także pierwsze świeże warzywa. Warto spożywać je na surowo, gdyż zachowują najwięcej wartości odżywczych. A co, gdy chcemy je poddać obróbce? Nic nie stoi na przeszkodzie! Ważne są jednak odpowiednie akcesoria. Oto podpowiedzi marki à Tab, co powinno się znaleźć w kuchennym warsztacie.

Na noże…

i obieraczki. Ostre, wyprofilowane, stalowe i z tworzywa sztucznego, z ostrzem gładkim lub ząbkowanym – oferta noży jest naprawdę duża. Ale czy faktycznie musimy mieć w domu cały komplet godny prawdziwego szefa kuchni? Z uwagi na różnorodność produktów oraz zastosowań warto posiadać choćby kilka. Świetnie sprawdzają się te w bloku – poza tym, że łatwo się przechowują, posiadają kolorowe oznaczenia rękojeści, z łatwością wybierzemy więc ten, który w danym momencie jest nam potrzebny. Do krojenia chleba weźmy długi z ząbkowanym ostrzem, do mięs ostry, masywny i twardy, a do warzyw znacznie krótszy z ostro zakończonym czubku. Nie zapominajmy o obieraczkach, z którymi szybko uporamy się z warzywami na zupę czy sałatkę.

Deska to podstawa

Skoro mowa o nożach to nie ma krojenia i plastrowania bez odpowiedniej deski! Jaką wybrać? Najpraktyczniejsze wydają się te z tworzywa sztucznego, które bez problemu umyjemy w zmywarce. Warto także posiadać większą ich ilość, dostosowaną do poszczególnych produktów. Marka Joseph Joseph – prezentująca kreatywne rozwiązania kuchenne, proponuje zestawy kolorowych desek, różniących się nie tylko kolorem, ale i budową dopasowaną do obrabianej żywności. I tak np. zielona z wyższymi brzegami utrzyma sok z warzyw i owoców w obrębie deski, a niebieska z wypustami w centralnej części pozwoli z łatwością przygotować rybę. Ciekawym rozwiązaniem jest składany model Chop 2 Pot, który w pozycji leżącej pozostaje typową deską, a gdy tylko ściśniemy rączkę, boki deski składają się i tworzą rynienkę, którą bezpiecznie zsuniemy posiekane produkty wprost do garnka, patelni czy miski.

A to już wiesz?  Słodkie upominki – ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory

Pozwól sobie pomóc

‘Nie mam czasu na gotowanie’ – jakże częsta to wymówka! Producenci przyrządów kuchennych pomyśleli i tym. Z pomocą przychodzą specjalne siekacze, krajalnice, nożyce i mini tarki. Dzięki nim w mig pokroimy warzywa w plasterki, owoce w drobną kostkę, przygotujemy sałatę, awokado, a także ozdobimy nasze potrawy startym serem lub pociętymi ziołami. A może warzywne spaghetti? To zdrowa i świeża wersja włoskiego specjału, którą możesz przygotować w kilka minut dzięki innowacyjnej temperówce do warzyw. Nie tylko pięknie i zdrowo, ale jakże efektownie!

Gotowanie to sama przyjemność… pod warunkiem, że zadbamy w kuchni o funkcjonalnych pomocników.

Więcej inspiracji na: http://a-tab.com.pl/pl/

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy