Żywność

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów
Warszawa, 1 grudnia 2014 r. Panie i Panowie, Oliwkę podano! Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda

Warszawa, 1 grudnia 2014 r.

Panie i Panowie, Oliwkę podano!
Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie,
urodę i młodość.

Czy wiesz, że…
90% oliwek konsumowanych w Polsce to oliwki pochodzące
z Hiszpanii. A Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Z roku na rok coraz więcej tych niezwykłych owoców trafia na nasze stoły. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca Polaków ? spożywamy jej rocznie aż 9 200 ton!

Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków
i obietnica zmysłowych doznań. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane ? zawsze smakują wybornie! Doskonałe jako samodzielna przystawka, w połączeniu z innymi składnikami tworzą błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu!

Oliwki to zdrowie, uroda i młodość!
Te niepozorne kuleczki to prawdziwa witaminowa bomba! Są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C i E. Zawierają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź. To również genialne źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli.
A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i kryje w sobie tylko 150 kcal w 100 g!
Dla porównania, 100 g chipsów to 557 kcal, a tyle samo orzeszków ? aż 600 kcal!
Obecny w oliwkach kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetyce za utrzymywanie cery w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie w oliwkowej diecie, wspaniale zmiękcza, nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed negatywnymi czynnikami
środowiska zewnętrznego.

Hiszpańskie oliwki to także długowieczność. Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni ? owoce wiekowych drzew oliwnych były pierwszą znaną ?pigułką młodości?! Długie życie ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, zajadających
się oliwkami, jest jednym z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jako jedyna
na świecie została wpisana na Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

A to już wiesz?  SymBIOza smaku i prostego składu

Hiszpańskie oliwki to smakowity przepis na zdrowie, młodość i urodę!
Warto je podawać każdego dnia inaczej!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy