Przepisy

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami
Kulinarne inspiracje Warszawa, 16 listopada 2015 Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami Żyjemy szybko i mamy coraz mniej czasu dla siebie i bliskich. Wspólny, smaczny

Kulinarne inspiracje
Warszawa, 16 listopada 2015

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

Żyjemy szybko i mamy coraz mniej czasu dla siebie i bliskich. Wspólny, smaczny posiłek to znakomita okazja do spędzenia go razem. Kreatywne, domowe gotowanie sprawi wszystkim nie tylko wiele radości, ale też pozwoli tak dobrać składniki, aby danie było pełne smaku i wartości odżywczych. Promienie upalnego, tureckiego słońca do naszej kuchni z pewnością wniosą suszone morele – ich słodki smak w połączeniu z kaszą jęczmienną, mięsem i papryką, tworzy niezapomniane zestawienie. W tych niezwykłych bakaliach zawarte są także cenne witaminy i mikroelementy. Warto je zatem włączyć do naszej diety i dać się ponieść kulinarnym inspiracjom!

Składniki:
• papryka podłużna ramiro 8 szt.
• cebula 1 szt.
• morele Bakalland 100 g
• łopatka wieprzowa mielona 300 g
• kasza jęczmienna mazurska 200 g
• oscypek 100 g
• pomidory 1 kg
• koncentrat pomidorowy 2 łyżki
• cebula dymka 1 pęczek
• cząber świeży
• gałka muszkatołowa
• cynamon
• sól
• pieprz

Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki.

We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów – nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.

A to już wiesz?  Przepis na WOLNO PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY MARYNOWANY W OLEJU RZEPAKOWYM Z TYMIANKIEM, CZOSNKIEM, CHILLI I ROZMARYNEM PODANY Z SOSEM MAROKAŃSKIM I KOLOROWYMI SZPARAGAMI

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy