Żywność

Pomysł na święta z Instagrama

Pomysł na święta z Instagrama
Informacja prasowa Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Jak pokazują przeprowadzone przez Bakalland badania, duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi

Informacja prasowa

Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Jak pokazują przeprowadzone przez Bakalland badania, duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych? Nic prostszego, specjalnie dla Was zebraliśmy propozycję najbardziej fotogenicznych potraw, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole! Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świątecznymi, kulinarnymi zmaganiami w sieci!

Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami i burakiem
Składniki:
• 3 duże buraki
• 2 gałązki tymianku
• Sok z połowy cytryny
• 3 pomarańcze
• 100 g mixu sałat
• Pęczek rzodkiewki
• 1 owoc granatu
• 90 g Migdałów lekko solonych Bakalland
• 70 g Nerkowców lekko solonych Bakalland
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki musztardy Dijon
• 2 łyżki płynnego miodu
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry. Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki. Całość posypujemy owocami granatu i orzechami. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem.

Zapiekane ziemniaczki w orzechowej posypce
Składniki:
• 0.5 kg ziemniaków
• 6 łyżek musztardy rosyjskiej
• 50 g masła
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka oliwy
• 90 g Migdałów lekko solonych Bakalland
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do świątecznych mięs.

A to już wiesz?  Gotujemy jesienne zupy! Przepis na krem z dyni i serem kremowym Hochland

Kurczak nadziewany musem orzechowym
Składniki:

• 1 duży kurczak
• 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• 75 g Nerkowców Bakalland
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 liść laurowy
• Kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
• 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
• Sól i pieprz do smaku

Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami. Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić. Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka. Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty. Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną.
Pieczone owoce z musem bakaliowym i odrobiną chilli
Składniki:
• Ulubione owoce np. gruszki lub jabłka
• 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 100 g Śliwek całe owoce Bakalland
• 100 g Daktyli Bakalland
• 40 g BIO Chipsów Kokosowych Bakalland
• 100 ml mleka kokosowego
• 2 łyżeczki płynnego miodu
• 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
• Szczypta chilli

Owoce dokładnie myjemy przekrajamy na połówki i wydrążamy. Następnie na patelni podsmażamy suszone owoce z odrobiną chilli. Na sam koniec dodajemy do nich mleko kokosowe, miód i posiekane orzechy oraz chipsy kokosowe. Gotową masę przekładamy do owoców. Pieczemy przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Deser najlepiej smakuje podany na ciepło.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy