Przepisy

Przepis na tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami

Przepis na tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami
Informacja prasowa Poznań, 14 marca 2017 r. Przepis na tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami Pasta to jeden z ulubionych składników kuchni włoskiej. Włosi kochają

Informacja prasowa
Poznań, 14 marca 2017 r.

Przepis na tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami

Pasta to jeden z ulubionych składników kuchni włoskiej. Włosi kochają makaron w niemal każdej postaci. Występuje on w wielu kształtach oraz wymiarach, a także ma różną twardość, rodzaj nacięcia czy odcień, przez co można dopasować go do każdej potrawy. Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków.

Makaron to niezbędny składnik we włoskim menu. Dzięki niemu możemy przygotować pyszne dania, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Klasycznym i najbardziej popularnym gatunkiem makaronu jest tagliatelle, który wyglądem przypomina długie, płaskie wstążki o grubości około 2 cm. Jego smak, kształt oraz wymiary sprawiają, że można wykorzystywać go do większości potraw.

Tagliatelle z groszkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
 1 puszka groszku marki Sandra
 2 łyżki masła
 1 łyżka oliwy
 100 ml śmietany kwaśniej
 10 suszonych pomidorów
 2 porcje makaronu tagiatelle
 1 łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz

Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy odcedzony groszek i dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy śmietanę cały czas mieszając i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie gotujemy tagliatelle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy groszek w śmietanie i dokładnie mieszamy go z makaronem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Talerz dekorujemy startą gałką muszkatołową.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Przepis na placki ziemniaczane nadziewane mozarellą

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy