Przepisy

Ulubieńcy lata kochają bakalie

Ulubieńcy lata kochają bakalie
Informacja prasowa Warszawa, 24 sierpnia 2017 Ulubieńcy lata kochają bakalie Latem osiedlowe targi pełne są sezonowych owoców i warzyw bogatych w składniki odżywcze i witaminy.

Informacja prasowa
Warszawa, 24 sierpnia 2017

Ulubieńcy lata kochają bakalie

Latem osiedlowe targi pełne są sezonowych owoców i warzyw bogatych w składniki odżywcze i witaminy. Sezonowa dieta to bardzo dobre rozwiązanie, dlatego wykorzystujmy ten letni czas i płynące z niego korzyści. Inspirujmy się do kulinarnych eksperymentów i próbujmy nowych przepisów, które odkryją przed nami często zupełnie nieznane smaki.
W końcówce sierpnia najlepiej smakować będą letnie dania przyrządzone z bakłażanów, kolorowej papryki, cukinii i pomidorów, które tylko w tym czasie smakują najlepiej. W kulinarnych przygodach warto postawić w tym czasie na eksperymenty i spróbować przygotować pieczone bakłażany nadziewane sosem z suszonej żurawiny z dodatkiem serka mascarpone i pistacji, a do zupy krem z pieczonej papryki dodać suszoną żurawinę, płatki migdałów i ziarna słonecznika. Gwarantujemy, ze w tym czasie, żadne inne dania nie będą smakować lepiej!

Papryka faszerowana morelami i kaszą jęczmienną według Andrzeja Polana
Składniki:
• 8 szt. papryki
• 1 cebula
• 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
• 300 g łopatki wieprzowej mielonej
• 200 g kaszy jęczmiennej
• 100 g oscypka
• 1 kg pomidorów
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 pęczek cebuli dymki
• Świeży cząber
• Szczypta gałki muszkatołowa
• Szczypta cynamonu
• Sól i pierz do smaku

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Następnie podgotowaną kaszę mieszamy w misce z mielonym mięsem, doprawiamy gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki. We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory, dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu możemy dodać szypułki z pomidorów – nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalewamy sosem, a na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.

A to już wiesz?  Przepis na bezglutenowe mufinki piernikowe z miodem

Pieczone bakłażany nadziewane pikantnym sosem z suszonej żurawiny
Składniki:
• 2 duże bakłażany
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 1 duża cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 świeże pomidory
• 100 g serka mascarpone
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• Sok z połowy cytryny
• Sól i pieprz do smaku
• Szczypta chilli
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wydrążamy z nich miąższ. Następnie z miąższu, pomidorów, cebuli i suszonej żurawiny przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, aż delikatnie połączą się w jedną całość, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę chilli. Do wydrążonych połówek bakłażanów przekładamy gotowy farsz. Bakłażany pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie smarujemy upieczone bakłażany serkiem mascarpone i posypujemy posiekanymi wcześniej pistacjami i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Gotowe bakłażany skrapiamy sokiem z cytryny.

Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem Chrupiącej sałatki
Składniki:
• 5 dużych papryk
• 3 pomidory
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• Kilka listków kolendry
• 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland z żurawiną
• Sól i pieprz do smaku
• Szczypta chilli

Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środek i kroimy na połówki, następnie delikatnie skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika razem z pokrojoną w krążki cebulą. Pieczemy w temperaturze o. 180 stopni aż warzywa staną się miękkie. Następnie upieczone warzywa dodajemy do bulionu. Gotujemy przez chwilę i przyprawiamy. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy do niej Chrupiącą sałatkę z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. Całość możemy ozdobić pokrojoną w paski papryką i listkami świeżej kolendry. Do kremu doskonale będą pasować chrupiące grzanki z żółtym serem i paskami papryki.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy