Przepisy

Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami

Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami
Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Lato to niewątpliwie czas, kiedy w kuchni panują ryby i

Pstrąg faszerowany serem Podlaskim i ziołami
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Lato to niewątpliwie czas, kiedy w kuchni panują ryby i owoce morza. Warto jednak poznać możliwości kulinarne nie tylko odmian słonowodnych, ale i słodkowodnych. Apetycznym i prostym w przygotowaniu sposobem na obiad jest zapiekany pstrąg z sycącym nadzieniem serowo-ziołowym.

Składniki:
• 4 pstrągi świeże patroszone
• 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
• 3 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 3 łyżki świeżych posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, melisa, tymianek, natka pietruszki)
• sól, pieprz i płatki chili do smaku
• olej rzepakowy

Wykonanie:
Pstrągi umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem a następnie odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Ser pokroić w paseczki, dodać posiekany czosnek i zioła, posiekane masło oraz płatki chili do smaku. Wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić pstrągi. Następnie natłuścić olejem i upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku na złoty kolor (około 25-30 minut).
Smacznego!

Więcej apetycznych przepisów na naszej nowej stronie internetowej www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

A to już wiesz?  Smak grilla jesienią i zimą, czyli przysmaki prosto z patelni grillowej

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy