Dieta Zupy Żywność

Rosół, pomidorowa i jarzynowa – czy warto jeść zupy?

Rosół, pomidorowa i jarzynowa – czy warto jeść zupy?
Dlaczego warto jeść zupy? Zupa ? chyba każdy z nas ma swoją ulubioną. Rosół, pomidorowa i jarzynowa to pozycje najczęściej wybierane przez Polaków. Zupa, lub

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupa ? chyba każdy z nas ma swoją ulubioną. Rosół, pomidorowa i jarzynowa to pozycje najczęściej wybierane przez Polaków. Zupa, lub inaczej pierwsze dnie, to tak powszechny
i powszedni posiłek, że rzadko zastanawiamy się nad jej walorami odżywczymi.
A to poważny błąd. Przede wszystkim dlatego że zupa zupie nie równa. Wartość odżywcza zupy zależy od tego, jak została przygotowana, z jakich składników. Zupy mogą być wegańskie, wegetariańskie, mięsne, treściwe i lekkie, tradycyjne i w postaci kremów. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, wolno gotowane na mięsie wiadomego pochodzenia lub na naturalnym bulionie warzywnym. W trakcie gotowania do wody przechodzą witaminy i minerały z warzyw bądź aminokwasy i kwasy nukleinowe z mięsa. Gotowanie zupy tym różni się od standardowego gotowania warzyw w wodzie, że bulionu nie wylewamy, tylko zjadamy go w całości. Tym sposobem dostarczamy naszemu organizmowi całe to bogactwo zdrowych składników.

Zupy podawane są dzieciom, osobom starszym, dbającym o linię oraz chorym.
Dr Stephen Rennard z University of Nebrasca Medical Center podawał przeziębionym ochotnikom rosół. Badanie dowiodło, że karmieni bulionem pacjenci czuli się lepiej niż ci, którym nie podawano bulionu. Rosół bowiem pomaga zwalczać objawy przeziębienia
i grypy oraz skuteczniej niż gorąca woda poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami.

Oczywiście gotowanie zup nie jest pozbawione minusów. Niestety witaminy termolabilne tzn. wrażliwe na temperaturę mogą ulec rozkładowi Dotyczy to przede wszystkim witaminy C oraz witamin z grupy B. Ponadto niekiedy dodatki mąki, zasmażki czy makaronu, niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy. Warto natomiast dodawać do zup pełnoziarniste kasze, ryż brązowy, razowy makaron, jogurt grecki, śmietanę do 18%.

Gotowanie zup jest proste, choć niekiedy i na przygotowanie takiego dnia nie mamy czasu. W takiej sytuacji warto skorzystać z zup z suszu takich jak np. Dania Babci Zosi firmy SyS, które nie zawierają glutaminianu sodu, barwników i aromatów. Absolutnieza to nie polecam zupek instant, zalewanych wrzątkiem czy zupek chińskich zawierających wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty i tłuszcze utwardzone.

A to już wiesz?  Witaminę D warto uzupełniać poprzez dietę także latem - mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczna

________________________________________
Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Poradnia Dietetyczna 4LINE, www.4line.pl
Tel: 502 501 596, ul. Dolna 17/60, Warszawa

Dossier produktów:

Żurek
Skład: warzywa suszone 45% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), mąka żytnia (min. 12%), mleko w proszku, kwas mlekowy (kwas), sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny
Masa netto: 75 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,79 zł.

Zupa pomidorowa z ryżem
Skład: ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena detaliczna to 4,79 zł.

Zupa koperkowa
Skład: ryż, mleko odtłuszczone w proszku, mąka ziemniaczana, sól, koperek suszony (4%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 2% (marchew, pasternak, por, lubczyk, natka selera), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny.
Masa netto: 90 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,79 zł.

Botwinka
Skład: warzywa suszone 58% (burak, szczypior, koperek), cukier, sól, botwinka suszona (min. 5%), suszony koncentrat cytryny.
Masa netto: 50 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,79 zł.

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

A to już wiesz?  Ocet rodzaje - Różne odsłony octu – czy znasz je wszystkie?

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy