Kawa

Rytuał mielenie kawy

Rytuał mielenie kawy
Rytuał mielenia kawy Zapaleni kawosze z pewnością znają popularną sentencję, wedle której „kawa pachnie jak świeżo zmielone niebo”. By móc cieszyć się jej doskonałym aromatem,

Rytuał mielenia kawy

Zapaleni kawosze z pewnością znają popularną sentencję, wedle której „kawa pachnie jak świeżo zmielone niebo”. By móc cieszyć się jej doskonałym aromatem, należy jednak poznać kilka zasad właściwej obróbki ziaren, w tym doboru odpowiedniego młynka i przechowywania mieszanki.

Zapach kawy, określany jednym z najczęściej rozpoznawanych aromatów na świecie, to dla wielu z nas skuteczny sposób na poranne pobudzenie lub popołudniowe orzeźwienie. Warto jednak pamiętać, że o intensywności doznań w dużej mierze decyduje odpowiednio przygotowany napój. Zgodnie z włoską sztuką, tradycyjne espresso stanowiące bazę dla innych kawowych propozycji, powinniśmy przyrządzać ze świeżo zmielonych ziaren. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiednie urządzenie, dopasować sposób obróbki do wykorzystywanej metody parzenia i przechowywać tego typu kawę.

Wybieramy młynek: konstrukcja, mechanizm, materiał

Podstawowym wyborem, jaki oferują nam producenci tego typu urządzeń, są modele ręczne lub automatyczne. Specyfika działania pierwszych z nich, choć wymaga poświęcenia nieco więcej czasu na mielenie, pozwala uzyskać odpowiedni efekt. Mieszanka nie nagrzewa się podczas obróbki, zachowuje więc tym samym wszystkie wartości i aromat. – Co jednak istotne, uzyskana w ten sposób grubość kawy najlepiej sprawdzi się w przypadku parzenia w tradycyjnej kafetierze. Posłuży też dobrze, jeśli ziarna chcemy dla efektu smakowego uzupełnić przyprawami, np. kardamonem – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Do ekspresów ciśnieniowych, lepiej posłuży mieszanka przygotowana w młynku automatycznym. Tego typu urządzenie pozwala na ustawienie parametrów tak, aby zachować powtarzalność smaku kawy – dodaje ekspert. Decydując się na zakup takiego rozwiązania, dużo uwagi należy poświęcić jego mechanizmowi. Młynki udarowe, wyposażone w nożyki, wykluczają możliwość ustawienia grubości przemiału i co ważne – mogą powodować nagrzewanie się ziaren. Dużo lepszą jakościowo alternatywą są modele wyposażone w żarna. Warto sprawdzić, czy te obecne w wybranym urządzeniu są wykonane z chromowanego metalu, na którym nie powstaje rdza.

A to już wiesz?  Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Oprócz odpowiedniej konstrukcji i trwałych materiałów, znaczenie przy wyborze młynka ma również system zmiany parametrów. Ważne, aby był on płynny – nie z podziałka stopniową, co umożliwi nam idealne dopasowanie grubości mielenia do stosowanej metody parzenia. Warto także pamiętać, że w przypadku urządzeń automatycznych, im większa ilość obrotów na minutę – tym większe ryzyko podgrzewania lub przypalenia ziaren.

Mielenie dopasowane do parzenia

Dysponując już odpowiednim urządzeniem, warto zapoznać się ze wskazówkami w jaki sposób mielić ziarna tak, by ich grubość odpowiadała stosowanej przez nas metodzie parzenia. – Mieszkanka grubo mielona polecana jest w przypadku ekspresów przelewowych, czy do tzw. metod alternatwnych. Średnia grubość – do urządzeń ciśnieniowych z kolbą – tłumaczy Joanna Sobyra. – Drobne mielenie znajduje zastosowanie w przypadku przyrządzania napoju w tradycyjnej kafetierze. Kawa o grubości pyłu posłuży natomiast do parzenia tzw. „sypanego”, gdzie mieszankę w filiżance lub kubku zalewamy wrzątkiem – dodaje ekspert Segafredo Zanetti Poland.

Czystość obowiązkowa

Odpowiednie mielenie i dostosowanie do metody parzenia nie jest jednak jedynym wymogiem procesu przyrządzania doskonałej kawy. Równie istotne jest zachowanie czystości urządzenia. Przy częstym mieleniu brudzi się ono pozostałościami po ziarnach, które mogą ulec przypaleniu. Z uwagi na zawartość olejków eterycznych, kawa pozostawia także wewnątrz młynka tłuste osady. Czyszczenie w przypadku modeli ręcznych wymaga rozkręcenia mechanizmu, przepłukania górnych części i przetarcia wilgotną szmatką szufladki. Do pozbycia się zabrudzeń w wariantach automatycznych posłuży ryż. Wsypujemy go do urządzenia i mielimy tak długo, aż usunie on zalegające drobiny, na powrót stając się całkowicie biały.

Odpowiednie przechowywanie

Choć kawę najlepiej mielić bezpośrednio przed parzeniem, może zdarzyć się, że podczas obróbki źle wymierzymy proporcję i uzyskamy zbyt dużą jej ilość. W takiej sytuacji pozostałą mieszankę należy przesypać do szczelnego pojemnika. Warto pamiętać, by przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci, wody, promieni słonecznych i innych produktów spożywczych, które mogą zdegradować jej smak i aromat. Wbrew obiegowym opiniom, kawy nie należy przechowywać w lodówce, gdyż zmiany temperatury, żel wpływają na jej smak i zapach.

A to już wiesz?  ABC Konesera Kawy: Zdradzamy tajemnice kawowych opisów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy