Przepisy

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami
Inspiracje kulinarne Warszawa, 1 grudnia 2015 Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami Przygotowując słodkości warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze

Inspiracje kulinarne
Warszawa, 1 grudnia 2015

Ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami

Przygotowując słodkości warto pamiętać, że niesamowity smak i przyjemność z jedzenia nie zawsze muszą wiązać się z rezygnacją z cennych wartości odżywczych. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne ślimaki z ciasta francuskiego kuszą migdałowym smakiem, a jednocześnie dostarczają wielu witamin i minerałów zawartych w chrupiących orzechach. Niebiański deser z nutką bakaliowej przyjemności.

Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania
migdały Bakalland 200 g
miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier trzcinowy 2 łyżki
aromat migdałowy 2 krople
cukier wanilinowy 1 opakowanie
bułka tarta 1 łyżka
jajka 2 szt.
cynamon
cukier puder

Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

A to już wiesz?  Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy