Przepisy

RAVIOLI Z JELENIA

RAVIOLI Z JELENIA
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia dzikiej uczty. Proponuje Wam obiad w postaci smakowitych i aromatycznych ravioli z

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, zachęca Was do przyrządzenia dzikiej uczty. Proponuje Wam obiad w postaci smakowitych i aromatycznych ravioli z jelenia.

RAVIOLI Z JELENIA

Składniki:
400 mąki pszennej
100 mąki z pszenicy durum
3 jajka
100 gr zmiksowanych jagód
łyżka oliwy z oliwek extra virgin
pół marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
gałązka tymianku
łyżka oleju
600 gr filetów z jelenia
kieliszek czerwonego wina
50 gr wędzonego boczku
¼ jabłka
mały kawałek masła
2 plasterki speck

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta; w misce mieszamy dwie mąki, 3 jajka i zmiksowane jagody.
Na patelni podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną marchewkę, selera, cebulę, gałązkę tymianku i pokrojone na kawałki mięso z jelenia. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy przez 2-3 godziny. Ugotowaną całość miksujemy, aby otrzymać nadzienie do naszych tortellini.
Na innej patelni podsmażamy cebulę, wędzony boczek i pokrojone w kostkę jabłko. Dodajemy czerwoną kapustę pokrojoną na plastry i po godzinie całość miksujemy, otrzymując w ten sposób kremowy sos.

Nadziewamy ciasto naszym nadzieniem z jelenia i robimy tortellini, które gotujemy w osolonej wodzie.

Na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki speck.
Teraz składamy cały talerz. Zaczynamy od warstwy kremu z czerwonej kapusty, na którą wykładamy odcedzone i podsmażone na maśle (wymieszanym z tymiankiem i odrobiną wody z gotowania tortellini) tortellini. Całość przykrywamy chrupiącym speckiem, gałązką tymianku i polewamy odrobiną rozpuszczonego masła.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6.Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

A to już wiesz?  Gorąca jesienna przekąska

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy