Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą
Składniki:
ï€ Quinoa biaÅ‚a 2×80 g (np. marki Britta)
ï€ 1 Å‚yżeczka sÅ‚odkiej papryki
ï€ 1/2 Å‚yżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
ï€ 1/2 awokado
ï€ 2 zÄ…bki czosnku
ï€ 1 limonka
ï€ 1 czerwona papryka
ï€ 1 maÅ‚a cebula
ï€ 1 pÄ™czek szczypiorku
ï€ 1 dojrzaÅ‚y pomidor
ï€ 1 maÅ‚a papryczka chili
ï€ maÅ‚y pÄ™czek kolendry lub pietruszki
ï€ opakowanie rukoli lub innej, dowolnej saÅ‚aty
ï€ ser feta (lub tofu w wersji wegaÅ„skiej)
ï€ garść orzechów ziemnych
ï€ 8 maÅ‚ych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
ï€ oliwa
ï€ sól i pieprz
Wykonanie
1. Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
2. Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
4. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
6. Z awokado i pozostaÅ‚ego czosnku przygotowujemy guacamole – miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarÄ™ jednolita masa.
7. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
10. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.
Smacznego!