Żywność

Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?

Utarty sposób na ziemniaka: Jak smacznie uczcić Dzień Placków Ziemniaczanych?
Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się

Czym byłaby polska kuchnia bez dań stworzonych na bazie ziemniaka? Na podium najchętniej przygotowywanych przysmaków znajdują się oczywiście placki, które dzięki swojej popularności dorobiły się nawet własnego święta. Przypadający 13 listopada Dzień Placków Ziemniaczanych warto uczcić w prawdziwie smakowitym i chrupiącym stylu.
Niezależnie od sposobu podania, chrupiące placki ziemniaczane to danie, które zachwyca pomimo swojej prostoty. Recepturę składającą się z zaledwie trzech składników możemy urozmaicić o dowolne, ulubione dodatki, odkrywając coraz to nowe wariacje tego ponadczasowego smakołyku. Choć kojarzone głównie z kuchnią polską, obecne są również w kuchni skandynawskiej, żydowskiej, ukraińskiej, niemieckiej, a nawet koreańskiej.

Placki z czterech krańców świata
Zgodnie z podaniami historycznymi receptura placków ziemniaczanych od wieków nie uległa zmianie. Do najpopularniejszych odmian placków, jakie spotkać można w kuchni zagranicznej, należą ukraińskie deruny, które po usmażeniu są dodatkowo polewane gęstym sosem, z dodatkiem sera lub grzybów, i zapiekane w naczyniu żaroodpornym. Białoruskie dranyky, mimo podobnej nazwy, muszą zostać obowiązkowo uzupełnione mięsnym farszem. Na uwagę wielbicieli placków ziemniaczanych zasługuje także szwajcarski rösti – duży placek z dodatkiem cebuli, boczku i masła, który przyrządza się zarówno z surowych, jak i ugotowanych ziemniaków, lecz bez dodatku mąki i jajek. Na bazie samych ziemniaków z dodatkiem chili, szalotki czy grzybów powstają także koreańskie gamja-jeon. Latkes to z kolei placki ziemniaczane obecne w kuchni żydowskiej, gdzie do utartych na grubych oczkach ziemniaków dodaje się również marchewkę, pietruszkę czy seler. Dawniej to właśnie inne warzywa stanowiły podstawę latkes, a ziemniaki dołączyły do nich dopiero po odkryciu Ameryki, skąd też słynne warzywo przywędrowało do Europy. Irlandzką odmianą placków ziemniaczanych są z kolei boxty (bacstaí), których ciasto mieszane jest dodatkowo z maślanką i sodą oczyszczoną. W odróżnieniu od polskiej wersji, smażone są nie w małych porcjach, a na większych patelniach, jak naleśniki.

A to już wiesz?  Papryczki chili

Czym dopełnić chrupkość?
Ze względu na swój uniwersalny smak, placki ziemniaczane doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. W wersji wytrawnej, najczęściej dodawana jest do nich drobno pokrojona cebula, którą miesza się z surową masą. – Z utartymi ziemniakami apetycznie skomponują się także wiórki sera, które pod wpływem wysokiej temperatury na patelni delikatnie się roztopią i zarumienią. Najlepszym gatunkiem sera żółtego będzie delikatna Gouda typu holenderskiego lub Aldamer typu szwajcarskiego, z intensywniejszą, orzechową nutą. Dodatkiem, który urozmaici smak placków może stać się także gęsty, aromatyczny sos, przyrządzony na bazie serka topionego kremowego. Z powodzeniem zastąpi on kwaśną śmietanę – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Nie bez znaczenia pozostają także metody przyprawiania. Obok klasycznego duetu soli i pieprzu, który w przypadku ziemniaków jest niezastąpiony, warto skorzystać z inspiracji regionalnych i na wzór kuchni podlaskiej dopełnić recepturę odrobiną majeranku. Nie brak również zwolenników placków ziemniaczanych w słodkiej odsłonie, oprószonych cukrem pudrem, polanych śmietanką kremówką lub posmarowanych konfiturą.
Więcej ciekawych informacji o tematyce kulinarnej na www.msm-monki.pl.

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy