Żywienie Żywienie niemowlęcia

Zboże w diecie dzieci

Zboże w diecie dzieci
Zboże w diecie najmłodszych Produkty zbożowe od tysięcy lat stanowią podstawę codziennej diety człowieka. Dostarczają węglowodanów, które są źródłem energii; białka roślinnego, potrzebnego do budowy

Zboże w diecie najmłodszych

Produkty zbożowe od tysięcy lat stanowią podstawę codziennej diety człowieka. Dostarczają węglowodanów, które są źródłem energii; białka roślinnego, potrzebnego do budowy komórek; zawierają także szereg witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak i kiedy wprowadzać produkty zbożowe do jadłospisu niemowlaka, aby zapewnić mu harmonijny rozwój i nie narazić na problemy alergiczne?

Nie ulega wątpliwości, że najlepszym pokarmem zapobiegającym alergiom u dzieci jest mleko matki. Ze względu na zawarte w nim przeciwciała, wspiera odporność dziecka i pełni rolę pierwszej ustnej szczepionki. Mleko matki jest najbardziej dostosowane do potrzeb dziecka, ponieważ zapewnia wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Ponadto, karmienie wyłącznie piersią chroni dziecko przed podawaniem innego mleka, a przez to przed kontaktem z ewentualnymi alergenami, np. mlekiem krowim czy sojowym. Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt karmionych piersią, zalecane jest wyłączne karmienie dziecka mlekiem przez pierwsze 4-5 miesięcy życia. Oczywiście w późniejszym okresie, gdy dziecko spożywa już inne pokarmy, karmienie piersią jest nadal możliwe, a nawet potrzebne. Okazuje się bowiem, że nowe pokarmy są lepiej przyswajane z mlekiem matki – dotyczy to również glutenu, czyli mieszaniny białek znajdującej się w większości zbóż.

Kiedy jest najlepszy czas na wprowadzanie produktów zbożowych?

Proporcjonalnie do swojej wagi i wzrostu, niemowlak potrzebuje prawie 3 razy więcej energii niż dorosły, energię tę zaś powinien w ponad 50% czerpać z węglowodanów, czyli z produktów zbożowych. Głównym problemem, związanym z wprowadzaniem zbóż do codziennej diety niemowlaka, jest oczywiście gluten, czyli białko roślinne, znajdujące się w większości najpopularniejszych zbóż (pszenica, żyto, proso, owies, jęczmień, orkisz). Nietolerancja glutenu (celiakia) lub nadwrażliwość na to białko (popularnie nazywane alergią na gluten) skutkują koniecznością wyeliminowania z jadłospisu wszystkich produktów, które go zawierają. Co jednak interesujące, obecnie za jedną z głównych przyczyn nietolerancji glutenu uważa się właśnie zbyt późne wprowadzanie go do jadłospisu dziecka. Jest to efekt zaleceń żywieniowych obowiązujących co najmniej do 2007 roku, zgodnie z którymi ekspozycję na gluten należało rozpocząć po pierwszym roku życia dziecka. Okazało się jednak, że długie unikanie glutenu skutkuje mniejszą szansą na rozwinięcie tzw. naturalnej tolerancji na to białko.

A to już wiesz?  Rozpuszczalny błonnik w trosce o zdrowe jelita

Obecnie obowiązujące zalecenia żywienia dzieci w pierwszym roku życia uzależniają sposób wprowadzania kaszek i kleików zbożowych, zawierających gluten, z uwzględnieniem sposobu karmienia malucha. W przypadku karmienia piersią, ekspozycję na gluten można rozpocząć już w 5. życia dziecka, ponieważ dzieci karmione piersią mają większe możliwości rozwoju tolerancji na to białko – w pokarmie matki, która spożywa produkty glutenowe, znajdują się także minimalne ilości tego białka, co naturalnie aktywuje układ immunologiczny dziecka w kierunku zahamowania reakcji na gluten. Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym, powinny poznać gluten ok. 6 miesiąca życia. Przez pierwsze dwa miesiące wprowadzania glutenu, zaleca się podawać dziecku raz dziennie 2-3 gramy kaszki zbożowej. Co ważne, należy podawać jeden posiłek z dodatkiem produktu glutenowego w ciągu dnia.

Odpowiednie wprowadzanie produktów zbożowych do diety niemowlaka ma kolosalne znaczenie – mówi Katarzyna Barwińska General Manager firmy Holle – znanego producenta certyfikowanej, ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Nie ulega wątpliwości, że nawet najbardziej rygorystyczne przestrzeganie zasad może nie uchronić przed problemami alergicznymi, jednak ryzyko zachorowania na celiakię ulega zmniejszeniu poprzez przestrzeganie kilku podstawowych zasad – niepodawanie glutenu przed ukończeniem 4. miesiąca życia, ekspozycja na to białko w 5-6 miesiącu poprzez wprowadzanie posiłków dodatkowych, rozpoczęcie od małych ilości produktów zbożowych i rozpoczęcie przygody z glutenem w okresie karmienia piersią. Co oczywiste, produkty wprowadzane do diety dziecka powinny być najwyższej jakości, pełnoziarniste, wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych czy biodynamicznych, o sprawdzonym pochodzeniu i składzie, tak jak produkty oferowane przez nasza markę Holle. Ponadto, struktura kaszki powinna być delikatna i aksamitna, tak by na samym początku drogi do przyjmowania posiłków stałych, przyzwyczajać malucha do nowości w codziennym jadłospisie stopniowo i ewolucyjnie.

Oczywiście pamiętać należy, że postulowany w schemacie żywienia niemowląt wiek, w którym należy wprowadzać gluten, wskazuje najwcześniejszy czas, w jakim można wprowadzać pokarmy stałe. W zależności od rozwoju dziecka, sugerowany czas rozszerzania diety może różnić się o 1-2 miesiące, jednakże niewielkie odchylenia są rzeczą zupełnie naturalną. Nie należy zatem się spieszyć ani popędzać dziecka, a nowe posiłki wprowadzać stopniowo – na początek kilka łyżek całkowicie wystarczy.

A to już wiesz?  Nareszcie wiosna! Wystarczą drobne zmiany w diecie i stylu życia

www.holle.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy