Zupy

Zupa z soczewicy w egzotycznych smakach Afryki

Zupa z soczewicy w egzotycznych smakach Afryki
Informacja prasowa 24 września 2014 Zupa z soczewicy w egzotycznych smakach Afryki Kiedy przychodzą chłodne jesienne popołudnia, chętniej sięgamy po treściwe, sycące potrawy. W tej

Informacja prasowa

24 września 2014

Zupa z soczewicy w egzotycznych smakach Afryki

Kiedy przychodzą chłodne jesienne popołudnia, chętniej sięgamy po treściwe, sycące potrawy. W tej roli idealnie sprawdzi się gęsta, rozgrzewająca zupa.
A kiedy brakuje nam czasu, z pomocą może przyjść zupa z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Podana w oprawie wyrazistych przypraw zaskoczy wyjątkowym smakiem.

Tradycyjnie lub egzotycznie
Zupę z soczewicy można podać w wersji tradycyjnej lub odbyć kulinarną podróż, sięgając do bogactwa smaków Afryki. Przepis na to danie jest niezwykle prosty, a efekt nie zawiedzie miłośników ciekawych smaków. Wystarczy mieć pod ręką zdrową, suszoną zupę z soczewicy z serii Dania Babci Zosi firmy SyS.

Afrykańska zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
Mała cebula
Ząbek czosnku
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka kuminu
? łyżeczki pieprzu cayenne
Szczypta pieprzu czarnego
4 duże łyżki ciecierzycy z puszki
Sok wyciśnięty z cytryny

Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Pod koniec dodać na patelnię kurkumę, kumin, pieprz cayenne oraz szczyptę pieprzu. Zawartość torebek Zupy z soczewicy z serii Dania Babci Zosi wsypać do 1 litra zimnej wody, dodać podsmażone warzywa z przyprawami i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do zupy dodać ciecierzycę z puszki i zostawić na gazie przez kolejne 5 minut. Po zdjęciu z ognia można zaostrzyć smak kilkoma kroplami soku z cytryny. Zupa znakomicie komponuje się z razowym chlebem.

Samo zdrowie

Dzięki wysokim właściwościom odżywczym oraz dużą zawartością białka, soczewica stanowi świetną alternatywę dla produktów mięsnych. Warto po nią sięgać, gdy chcemy się zdrowo odżywiać lub dbać o linię. Jej delikatny smak dobrze komponuje się
z wyrazistymi przyprawami. Suszone warzywa zawarte w produktach z serii Dania Babci Zosi firmy SyS zachowują walory zdrowotne oraz smakowe. Bez dodatku konserwantów czy innych substancji chemicznych, pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie wartościowego posiłku.

A to już wiesz?  JemyJemy warzywne zupy kremy

Dossier produktów:

Zupa z soczewicy – Dania Babci Zosi
Aromatyczna zupa ceniona za walory odżywcze soczewicy. Idealna dla zdrowo odżywiających się osób lub będących na diecie.
Składniki:
soczewica czerwona (min. 35%), warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), zacierka (mąka pszenna, jaja), kasza manna, mleko w proszku odtłuszczone, sól, mieszanka przypraw typu curry (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon ? 4,1 %, imbir ? 2,5%, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż).
Masa netto: 100 g
Sugerowana cena detaliczna to 4,79 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wielu certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy