Dieta Żywienie

Dieta młodej mamy ? z Babcią Zosią zaoszczędzisz czas

Dieta młodej mamy ? z Babcią Zosią zaoszczędzisz czas
Informacja prasowa 31 października 2014 r. Dieta młodej mamy ? z Babcią Zosią zaoszczędzisz czas Świeżo upieczone mamy często marzą o szybkim powrocie do dawnej

Informacja prasowa 31 października 2014 r.

Dieta młodej mamy ? z Babcią Zosią zaoszczędzisz czas
Świeżo upieczone mamy często marzą o szybkim powrocie do dawnej figury. Poszukują więc diet, które nie tylko pomogą im lepiej czuć się we własnym ciele, a i nie będą czasochłonne. Warto wtedy wdrożyć kilka prostych zasad i sięgnąć po proste produkty, takie jak Dania Babci Zosi firmy SyS, które pomogą w grze z niechcianymi kilogramami i pozwolą zaoszczędzić cenny czas.

Regularność to podstawa
Najważniejszą zasadą, jaką powinny stosować młode mamy, jest regularność. A nawet w natłoku obowiązków, powinny znaleźć chwile dla siebie, aby zjeść coś pożywnego. Zaczynaj dzień od śniadania, a kończ kolacją na 3 godziny przed snem. Nasze dzieci powinny jadać dziennie około 5 posiłków spożywanych z 2,5-3 godzinną przerwą. Rób to jedno! Nie podjadaj miedzy posiłkami, nie unikaj głównych posiłków, staraj się nie dojadać po dziecku. Nakładaj swoją porcję na talerz i służ przykładem ? wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Warto w miarę możliwości gotować dla całej rodziny. Dzieci od małego można stopniowo przyzwyczajać do nowych smaków, więc wspólne menu nie musi być monotonne.
Patrz na indeks
Skuteczna i odpowiednia dieta powinna składać się głównie na produktach, które są niski indeks glikemiczny. Spokojnie jedz warzywa, owoce sezonowe, mięso, ryby, oleje roślinne, pestki, orzechy, nasiona, nieoczyszczone grube kasze jak np. gryczana, amarantus, makarony razowe ? wyjaśnia dietetyk. Niewskazane są natomiast biały cukier, słodycze, gotowe ciasta, słodzone jogurty owocowe, produkty z białej, nieprzetworzonej maki oraz białego ryżu, które nie tylko tuczą, ale także podnoszą poziom insuliny we krwi, co może iść do rozwoju cukrzycy.

Czytaj etykiety!
Na zakupach koniecznie czytaj etykiety produktów. To bardzo zdrowy nawyk. A nie chodzi tylko o sprawdzenie wartości kalorycznej. Nie sięgaj po te, które mają szereg dodatków i ulepszaczy takich jak sztuczne barwniki, zagęszczacze czy konserwanty. Zwróć również uwagę na tzw. tłuszcze trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Duża ich ilość zwierają ciastka, ciasta, kremy, lody, chipsy, tłusty nabiał, mięs smażone na olejach roślinnych. Najlepiej zastępować tłuszcze trans nasionami, orzechami i olejami roślinnymi stosowanymi na zimno ? wyjaśnia Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

A to już wiesz?  Głód? Wystarczy… garść odpowiedniej przekąski!

Gotuj i duś
Unikaj niezdrowego smażenia, szczególnie na oleju lnianym i kukurydzianym. W wysokiej temperaturze utleniają się a w ten sposób wytwarzają się szkodliwe tłuszcze trans. Jeśli już kusi Cię smażona potrawa, lepiej wybierz oliwę z oliwek, masło klarowane czy olej ryżowy. Mięso czy warzywa lepiej jednak gotować, dusić, gotować na parze ? to nie tylko szansa na bardziej wartościowe i mniej kaloryczne dania, a i na urozmaicenie smaków. Tak przygotowane jedzenie jest delikatne i zachowuje więcej wartości odżywczych.

Postaw na naturę
Warzywa i produkty są najlepszym i niezastąpionym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Powinny być dodatek do każdego posiłku, jak również zdrową przekąskę. Warto również używać ich jeszcze w zupach, jakie są doskonałym sprzymierzeńcem diety a prawdopodobnie je jeść cała rodzina. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz wykorzystać zupy z suszu z dodatkiem kasz, jakie są szybkim posiłkiem dostarczającym błonnika i minerałów ? twierdzi Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Zupy z serii Dania Babci Zosi firmy SyS to zdrowa alternatywa dla mam, które nie mogą pozwolić sobie na spędzanie długich chwil w kuchni. Lekkostrawny i niskokaloryczny barszcz ukraiński to doskonała propozycja na lekki ciepły posiłek. Aby szybko przygotować wartościowy obiad dla całej rodziny, można z kolei sięgnąć po krupnik. Jedna z ulubionych zup najmłodszych, powinna zostać doceniona również przez mamy. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że stanowi nie tylko zdrowa, a także sycąca. Dania Babci Zosi nie zawierają barwników czy konserwantów.
Pamiętaj o nawodnieniu
Zupy to nie tylko sposób na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, a również sposób na odpowiednie nawodnienie organizmu. Wypijaj minimum 1,5 litra wody dziennie. Jedz zupy, za to staraj się unikać nadmiaru kawy i mocnej herbaty. Pamiętaj że już 1% odwodnienie powoduje bóle głowy, problemy z koncentracją ? podsumowuje Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Wprowadź trochę ruchu
Wychowanie dziecka to mnóstwo dodatkowych obowiązków. Nic dziwnego, że często brakuje już czasu i energii na chodzenie na siłownię czy zajęcia fitness. Warto więc na ruch wykorzystywać każdą chwilę a nawet, gdy brakuje czasu na zaplanowany trening, starać się wplatać aktywność fizyczną w codzienne czynności. Na spacery z dzieckiem, wybranie schodów zamiast windy, gdy jest toż możliwe, czy krótkie serie ćwiczeń, podczas drzemki pociechy w czasu dnia, może dać sobie nawet zapracowana mama. Przygotowanie suszonych, naturalnych zup, takich jak Dania Babci Zosi firmy SyS, pozwoli zaoszczędzić czas, który można wykorzystać na ulubione ćwiczenia fizyczne.
Dossier produktów:

A to już wiesz?  Sposób na niejadka

Krupnik
Składniki: kasza jęczmienna (min. 45%), warzywa suszone 37% (ziemniak, marchew, cebula, pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki, lubczyk), mleko w proszku odtłuszczone, sól, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Barszcz ukraiński
Składniki: warzywa suszone 58% (burak, ziemniak, pomidor, kapusta, marchew, cebula, seler, koperek), soczewica zielona (min. 25%), sól, cukier, pieprz czarny
Masa netto: 75g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa, NOWOŚCI: barszcz czerwony, borowikowa z łazankami
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i dostępne w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy