Badania Badaniaopiniipublicznej Produkty

Żywność powinna być naturalna, badanie TNS, Polacy nie chcą nienaturalności i sztuczności w swoim życiu

Żywność powinna być naturalna, badanie TNS, Polacy nie chcą nienaturalności i sztuczności w swoim życiu
Wybory Polaków – naturalność przede wszystkim ? Nie? dla sztucznego jedzenia, zachowania i uczuć TNS OBOP zbadał stosunek Polaków do naturalności w codziennym życiu. Badanie

Wybory Polaków – naturalność przede wszystkim
? Nie? dla sztucznego jedzenia, zachowania i uczuć

TNS OBOP zbadał stosunek Polaków do naturalności w codziennym życiu. Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie KFC w związku z wprowadzeniem nowej platformy komunikacyjnej marki pod hasłem ?Prawdziwy kurczak, prawdziwy smak?. Celem kampanii jest przypomnienie konsumentom o tym, że KFC używa prawdziwego mięsa z drobiu. Są to całe kawałki świeżego kurczaka, dostarczane min. 2 razy w tygodniu do restauracji sieci przez polskie firmy. W kuchni KFC mięso jest ręcznie przygotowywane przez kucharzy bezpośrednio przed podaniem. Dzięki dbałości o te standardy oraz unikalnej panierce, kurczaki KFC zachowują swój niepowtarzalny smak, którym od dekad przyciągają klientów.

Żywność powinna być naturalna

Jak wykazało badanie TNS, Polacy nie chcą nienaturalności i sztuczności w swoim życiu. Szczególnie dotyczy to żywności – 38% łączy słowo ?naturalność? właśnie z tą sferą życia. Aż 78% badanych uważa, że żywność jest tym obszarem ludzkiego życia, który powinien pozostawać naturalny i dlatego nie akceptuje nienaturalnej i przetworzonej żywności. Dla 18% respondentów produkt, który nie jest przygotowywany ręcznie (8%) oraz nie pochodzi z lokalnego rynku (5%) nie jest wart zakupu. Wierzymy też, że produkt, który musiał pokonać długą drogę na sklepową półkę zawiera duże ilości konserwantów, dlatego nie może być naturalny.

Prawdziwość jest trendy ? komentarz Michała Rogowskiego, badacza TNS

Wyniki badania dość dobrze wpisują się w trendy konsumenckie, jakie obserwujemy na polskim rynku, a które dotyczą współczesnych zwyczajów żywieniowych, postaw i oczekiwań wobec żywności czy praktyk kulinarnych. W trendy te wpisuje się: poszukiwanie prawdziwości, autentyczności smaku i receptury, ale także oczekiwana lokalność receptur, pochodzenia produktów i dostawców oraz świeżość rozumiana jako brak przetworzenia
i pewność jakości. Polacy z dystansem traktują również żywność, która jest gotowa do spożycia (65%), oraz mielona (38%) i mrożona (30%), uważając ją za produkt wysoce przetworzony i sztuczny. Za zmieniającymi się postawami idą też zmiany w zwyczajach kulinarnych, a przynajmniej w aspiracjach z nimi związanych. Coraz większa wiedza
i konsumencka samoświadomości dotyczącej jakości składników, pobudzona ciekawość, chęć eksperymentowania i samodzielnego kucharzenia. Dlatego jeśli wybieramy pożywienie, powinniśmy sugerować się tym, aby produkty były niemielone, nieprzetworzone, świeże
i od krajowych dostawców.

A to już wiesz?  Koktajl odchudzający z soi, miodu i mleka jogurtowego

Naturalność uczuć również pożądana

Badanie objęło również stosunek Polaków do naturalności w innych sferach życia. Uważamy, że nasze zachowanie (40%) i uczucia (37%) powinny być naturalne. Może to oznaczać, że społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę na niekonformistyczne postawy. Zwłaszcza młodzi ludzie stawiają na podkreślanie swojego prawdziwego wnętrza. Szczere okazywanie uczuć bliskim też jest już powszechnie akceptowane. Cenimy naturalny wygląd (21%),
w czym pomagają naturalne kosmetyki (20%). Naturalność poszukiwana jest również
w ekologii. 22% respondentów uważa, że źródła energii powinny być naturalne. Natomiast najmniej negatywnie postrzegana jest nienaturalna chemia gospodarcza (17%) oraz nienaturalna odzież (13%).

*Badanie TNS OBOP przeprowadzone na zlecenie KFC w dniach 21.03-26.03.2014 r. na próbie ogólnopolskiej, losowo wybranej, reprezentatywnej grupie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15 i więcej lat.

——————————————————

KFC to światowa sieć restauracji serwująca dania z kurczaka, światowy pionier restauracji szybkiej obsługi. Od ponad 70 lat, czyli od czasu otwarcia w 1937 r. pierwszej restauracji KFC w Stanach Zjednoczonych, smak kurczaków KFC pozostaje niepowtarzalny dzięki unikalnej, oryginalnej recepturze Colonela Sandersa. Dania w restauracjach KFC przygotowywane są ze świeżego, całego mięsa kurczaka. To restauracje dla tych, którzy cenią sobie wysoką jakość produktu i obsługi, w dobrej cenie. Codziennie około 12 milionów klientów obsługiwanych jest w ponad 15 000 restauracji sieci w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce marka KFC należy do holdingu AmRest, który zarządza obecnie siecią ponad 180 restauracji KFC.
Więcej informacji znaleźć można na stronie: http://www.kfc.pl/ oraz na FanPage na portalu Facebook: http://www.facebook.com/kfcpolska

AmRest Holdings SE jest największą publicznie notowaną spółką restauracyjną w Europie Środkowo-Wschodniej. Do zarządzanych przez nią marek należą: KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King. AmRest jest także właścicielem wyjątkowej marki La Tagliatella oraz trzech mniejszych konceptów: Blue Frog, KABB
i Stubb?s. Obecnie Spółka zarządza ponad 700 restauracjami w segmencie restauracji szybkiej obsługi (Quick Service Restaurants) i restauracji z obsługą kelnerską (Casual Dining Restaurants) w 13 krajach: Polsce, Czechach, Bułgarii, Serbii, Chorwacji, Rosji, na Węgrzech, w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Chinach i Indiach.

A to już wiesz?  Komedia czy sensacja? Ulubiony film zawsze smakuje lepiej z chipsami Lay’s

Dodatkowe informacje znaleźć można na stronie www.amrest.eu.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy